SLAVONSKI BROD –  Šef kuhinje Hotela Art, predsjednik Udruge kuhara Brodsko posavske županije Tihomir Krijan i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara pobjednici su kuharskih dvoboja ovogodišnjeg gastro showa ‘Kuhajmo slavonski‘ održanih ove nedjelje, 22. studenog u okviru 20. jubilarnog Katarinskog sajma u Slavonskom Brodu.

U natjecanju su sudjelovale još dvije ekipe: Marija Bošnjak iz Vinkovaca i brodsko posavski župan Danijel Marušić te Anđelko Ledić iz Požege i Anita Vačić iz Razvojne agencije grada Slavonskog Broda.

Katarinski Cooking ShowZa sve koji ste propustili kulinarsko natjecanje Gradonačelnika Duspare, Župana Marušića i naše Anite s profesionalnim kuharima, evo kako je izgledao Cooking Show! 🙂

Posted by Katarinski sajam on Sunday, November 22, 2015

Jelo koje su pripremili Tihomir Krijan i Mirko Duspara –  „Slavonski dukat“ (riječ je o pečenom svinjskom lungiću umotanom domaćom slaninom uz restani krumpir i jabukama), najviše se svidio prosudbenoj komisiji, a o svemu su odlučivale – nijanse.

Da je tome zaista tako, dokazuje podatak da je pobjedničko jelo dobilo 84 boda, ispred drugoplasirane ekipe Anđelka Ledića i Anite Vačić koji su za svoj izvrsno pripremljen losos s pršutom u umaku od vrhnja i vina uz roladu od lisnotog tijesta i miješanog povrća osvojili 82 boda, a samo bod manje dobili su trećeplasirani Marija Bošnjak i Danijel Marušić za pačja prsa s mlincima mrkvom i mini lukovicama u umaku od naranče.

Težak zadatak objektivno ocijeniti i pobjednicima proglasiti imali su zapravo – amateri, što je i jedan od ciljeva ovog kuharskog dvoboja – da jela ne ocjenjuju vrhunski gastro stručnjaci. Za „stolom odluke“ sjedili su brodski novinari Dean Kobilšek i Ivica Vlašić te Boris Matić, stručni djelatnik Razvojne agencije grada Slavonskog Broda. Ocjenjivanje je bilo bodovno od 1 do 10 za tri kategorije: okus jela, izgled jela (dekoracija) i prezentacija jela, odnosno opći dojam natjecateljske ekipe.

Kuharske dvoboje pratila je i publika – odnosno zainteresirani građani, posjetitelji Katarinskog sajma koji su također imali prigodu kušati sva pripremljena jela natjecateljskih ekipa, a natjecanje su pratile i Ana Marija Stanković i Ana Šinjori iz Vinkovaca, pobjednice jučerašnjeg 1. kola Hrvatskog kuharsko kupa. Gastro manifestaciju Kuhajmo slavonski organizirali su Udruga kuhara Brodsko posavske županije i Hotel Art uz generalno pokroviteljstvo Podravke d.d. Koprivnica, Grada Slavonskog Broda, Razvojne agencije grada i Turističke zajednice, te uz pomoć sponzora Turističkog klastera Slavonska košarica, Alles d.o.o Požega, Restorana Zlatni Lug, Teri d.o.o, Vinarije Čamak iz Kutjeva, Osječke pivovare i Mesnice Bebrinka.

Ivica Vlašić

Katarinski sajam logo

PRATITE NAS: