Treći dan Katarinskog Sajma je prošao u znaku Hrvatskog kuharskog kupa 2015. / 2016. (pod generalnim pokroviteljstvom Podravke d.d. Koprivnica, organizirali Hrvatski kuharski savez, Udruga kuhara Brodsko posavske županije i Hotel Art).

Prvi krug ovog odličnog događaja, prema riječima Vlaste Krpan, je dobio upravo Slavonski Brod i to ponajviše zbog mesa crne slavosnke svinje i zaboravljenih proizvoda poput žira.

Prvi dio spravljanja ukusnih jela od mesa crne slavonske svinje, maštovitih kreacija hladnih plata s delikatesama od svinjskoga buta, rolanih svinjski lungića u kombinaciji sa slatkim umacima od šljiva i kajmaka, uz desertne namaze od žira i griza su se odvile u Restoranu Dvorane Vijuš.

Hrvatski kuharski kup – Slavonski BrodHrvatski kuharski kup u sklopu Gastro Manifestacije “Kuhajmo Slavonski” uz suorganizaciju Hotel Art!

Posted by Katarinski sajam on Sunday, November 22, 2015

Nakon toga, proglašenje pobjednika se, uz svečanu večeru, odvilo u Restoranu Vidikovac u Hotelu Art.

U pripremi svih ovih jela u tri kategorije (hladna plata – predjelo, toplo glavno jelo i desert) natjecalo se osam ekipa iz Varaždina, Koprivnice, Zagreba, Slavonskog Broda, Požege, Vinkovaca (…) s po dva natjecatelja, a sve je budno pratio stručni ocjenjivački sud, na čelu s Marinkom Jurišićem, izbornikom Hrvatske kuharske reprezentacije i članom Svjetske kuharske organizacije sudaca.

Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival u cjelini povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke, te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude.

Titulu pobjednika prvog natjecanja u Slavonskom Brodu osvojile su Ana Marija Stanković i Ana Šinjori iz vinkovačke Srednje strukovne škole. Drugo mjesto osvojili su Tihomir Krijan i Ivana Smolčić iz brodskog hotela Art, a treće Anđelko Pomper i Veronika Oreški iz Varaždin Brega, restoran Zlatne Gorice.

Tijekom dana u Dvorani Vijuš aktivnosti su upotpunili kultorno – umjetnička društva sa svojim programima. Mnoštvo ljudi je vidjelo narodnu tradiciju okolnih krajeva na jednom mjestu.

Na Brodskom festivalu piva su se tijekom dana odvile brojne aktivnosti. Brodski kuhari piva su pokazivali kako se kuha pivo, od kojih namirnica se radi i kako sve to izgleda. Ostali pivari su ponudili svoja piva iz kućne radinosti i oduševila Brođane. Tijekom večeri, nakon svih aktivnosti, uz glazbeni program zabava je potrajala do dugo u noć.

Fotografije: Ivica Vlasić

Katarinski sajam logo

PRATITE NAS: