Povijest

Katarinskog sajma

Povijest sajma

Još davne 1769. godine naš grad je dobio pravo da organizira četiri velika godišnja sajma. Najveći i najpoznatiji bio je upravo Katarinski sajam na koji je dolazilo mnoštvo obrtnika iz cijele Slavonije i drugih krajeva Hrvatske, a isti je obnovljen 1996. godine.

Katarinski sajam bio je nekada glavni godišnji sajam u Brodu na Savi, nadaleko čuven, a bio je i najveći u Županiji, tada Požeškoj. Na Katarinski sajam dolazila je sva sila majstora čak iz Osijeka, Našica, Vukovara, najviše iz Đakova, Vinkovaca, pa iz Požege, Gradiške, Kapele, te mnogih mjesta Bosanske Posavine. U Brodu su, uz tjedne i mjesečne, održavana i četiri velika godišnja sajma, na koje je pravo Brod dobio 1769. godine.

Veći dio stanovnika Broda tada su bili obrtnici, trgovci i kirijaši. Najveća navala majstora bila je na Katarinski sajam, pa mjesta za sve na trgu nije ni bilo, zbog čega su bolte podizane i na mjestu gdje je danas hotel “Park”.

 

Vremena se mijenjaju – Katarinski sajam ostaje.

Na Katarinskom sajmu se seljački svijet opskrbljivao zimskom robom. Kupovani su kožusi, kabanice jankeli, zimske čarape kalcine, opanci kajišari . snaše kupovale pamuk, vunu i vunicu za tkanje . bilo je vrijeme svadbi, pa su za isprosite cure kupovani kožušci s ogledalcima, bundice, čurčići, roba na metere – svila i štofovi, a momcima za ženidbu odila /samo kom je moglo bit/, il’ laće bar.

Stoga su se majstori svih grana za ovaj sajam posebno pripremali, s dosta robe i s kvalitetnom robom, jer konkurencija je bila velika i samo je dobra roba imala prođu. A bila je to majstorima zadnja prilika da rasprodaju zaostalu ljetnu robu, koju su sada davali po nižim cijenama. U to vrijeme cijene nisu bile fiksne nego se moglo za robu cinkati.

Seljački svijet, opet, do tada je vec prodavao svoje proizvode – žito, kukuruz, šljivu, širu, bravce i drugu marvu, imao je novaca i bio dobra mušterija kao ni u jedno drugo godišnje doba.

No, Brođani su uz trgovanje željeli da se u dane Svete Katarine i dobro zabave, pa su održavane Katarinske zabave, balovi, koncerti. Priredivala je to obrtnička omladina ili netko od gradskih društava, u “Kasinu”, “Hrvatskom domu”. U programu neizostavno pjevao je “Davor”. Tako je bilo!.

Obnavljanjem Katarinskog sajma 1996. godine Slavonski Brod na uspješnoj tradiciji gradi suvremeni način unapređivanja i promicanja obrtništva i malog poduzetništva. Ono danas čini najuspješniji dio gospodarstva i ima najbolju budućnost. Tako je u svijetu pa i u nas.

Povijest sajma

1796. godine

Održan prvi sajam u Slavonskom Brodu

Veći dio stanovnika Broda tada su bili obrtnici, trgovci i kirijaši. Najveća navala majstora bila je na Katarinski sajam, pa mjesta za sve na trgu nije ni bilo, zbog čega su bolte podizane i na mjestu gdje je danas hotel “Park”.

1996.godine

Obnavljanje Katarinskog sajma

Brođani su uz trgovanje željeli da se u dane Svete Katarine i dobro zabave, pa su održavane Katarinske zabave, balovi, koncerti. Priredivala je to obrtnička omladina ili netko od gradskih društava, u “Kasinu”, “Hrvatskom domu”. U programu neizostavno pjevao je “Davor”. Tako je bilo!.

Povijest sajma

2015. godine

20 godina Katarinskog sajma

Katarinski sajam će 2015. godine obilježiti 20-tu godišnjicu održavanja. Takvom se poviješću sajmovanja rijetko koji grad u Hrvatskoj i okolici može pohvaliti.

2022.godine

25. Katarinski sajam

Dragi posjetitelji, dobrodošli na Katarinski sajam

Kontakt

2 + 6 =

Adresa

SD Vijuš – Stanka Vraza 2

Slavonski Brod

Hrvatska

Kontakt

Radno vrijeme

Četvrtak 10:00 – 21:00

Petak      10:00 – 21:00

Subota    10:00 – 21:00

Nedjelja  10:00 – 21:00